Ooggetuige (56) 2011


Pim Korver, maritiem cineast en fotograaf te zien in Maassluis.

Pim Korver wordt in Nederland en zelfs daarbuiten gezien als de maritieme film- en fotospecialist bij uitstek. Gedurende meer dan 45 jaar heeft hij tal van producties gemaakt, die duidelijk maken hoezeer de sleepvaart- en bergingssector bij Nederland horen. Daarnaast maakte hij een groot aantal journalistieke reportages en foto’s over andere onderwerpen, onder andere voor het journaal van de Nederlandse televisie, de actualiteitenrubrieken en de kranten. Het spreekt eigenlijk vanzelf dat het Nationaal Sleepvaart Museum te Maassluis hem heeft benaderd om een tentoonstelling te mogen maken over zijn werk, verband houdend met de onderwerpen die zowel Korver als het museum na aan het hart liggen.

Cineast Korver bleek gelukkig bereid om het museum inzage te geven in zijn indrukwekkende archief. Duizenden negatieven en dia’s werden bekeken om een goede keuze te kunnen maken. Een deel van dit materiaal werd gedigitaliseerd en daarna afgedrukt. Het resultaat is een fototentoonstelling met in beeld tal van gebeurtenissen uit de wereld van de sleepvaart en berging, die menigeen nog goed in het geheugen liggen.

De eerste echte maritieme reportage die Korver voor het toenmalige NTS-journaal maakte was de stranding op de Maasvlakte van de kustvaarder Gladonia in januari 1962. Hij stapte daar zelfs aan boord toen de bemanning er al af was gehaald en de bergers de mogelijkheden voor het vlotbrengen bekeken. De reddingboot vergat nog bijna hem mee terug te nemen. Daarna volgden een reeks van reportages, waaruit bleek dat Korver kijk op de gang van zaken in de maritieme wereld had en een speciale band met de bemanningen van sleepboten en bergingsvaartuigen wist op te bouwen. ´Zonder de medewerking van deze lieden had ik nooit mijn werk kunnen doen´, zo stelt Korver.

1200px Pim KorverInmiddels was hij in 1964 voor zichzelf begonnen en maakte hij reizen mee over de oceaan met booreilanden als de Mr. Louie en een sleep van Zuid-Amerika naar Rotterdam met de in twee stukken gedeelde tanker Pendrecht.  Branden op schepen, als de Akti en de South America  op de Maasvlakte, of strandingen van de Ping An bij Terheide werden en passant gefotografeerd en gefilmd. Een aparte klus was het ongelukkige voorval in 1967 met de sleepboot Vikingbank, die trachtte de vrachtvaarder Alkyone voor stranding te behoeden, maar zelf op de Zuiderpier van Hoek van Holland belandde. Na het lichten bleek dat de pas een paar jaar oude sleper door het beuken op de stenen van de pier rijp was voor de sloop.

In de jaren zeventig en tachtig werden door Korver juweeltjes van films en foto’s afgeleverd die meermalen internationale prijzen in de wacht sleepten. Zo maakte hij in 1970 een uitgebreide film over de wrakopruiming van de vrachtvaarder London Valour  bij Genua, waarvan het achterschip met behulp van o.a. polystyreen-balletjes drijvend kon worden gemaakt. Tankerongelukken met grote milieugevolgen waren die met de Olympic Bravery en de Amoco Cadiz voor de Bretonse kust in resp. 1976 en 1978. De opruiming van de in 1979 bij het Ierse Bantry Bay ontplofte supertanker Betelgeuse, waarbij 50 mensen om het leven kwamen door de enorme brand en de hitte die daarvan het gevolg was, had heel wat voeten in de modder. In 1987 deed zich voor de Belgische kust net buiten Zeebrugge de ramp voor met de kapseizende veerboot Herald of Free Enterprise. Pim Korver mocht tijdens de berging als enige cineast filmen en fotograferen. Hij deed dat met de uiterste piëteit voor de 192 slachtoffers. Zijn bekroonde film `March 6, 1987` is een monument voor de omgekomenen, bergers en redders.

Tegenwoordig woont de cineast in het noorden van het land. Ondanks het feit dat hij de leeftijdsgrens van 65 al een aantal jaren is gepasseerd, weerhoudt hem dat er niet van ´gewoon´ door te gaan. Zo maakte hij recentelijk een fraaie film van de activiteiten van de nog betrekkelijk jonge Nederlands/Franse sleepvaartrederij Fairmount, gevestigd te Rotterdam. Ook een uitgebreide film van de succesvolle, maar technisch gezien problematische berging door een Nederlands team deskundigen van het zware achterschip van de containercarrier MSC Napoli is zeker spectaculair. Het schip werd in 2007 na een storm op de Zuid-Engelse kust gezet, nadat scheuren in de romp waren geconstateerd. Die film is samen met andere films en foto´s uit het oeuvre van Korver vanaf 8 januari a.s. te zien in het Nationaal Sleepvaart Museum te Maassluis. De tentoonstelling  `Ooggetuige`, die duurt tot 1 mei a.s. is een must voor de echte maritieme liefhebber.  Het museum aan de Hoogstraat 1-3 is elke dag open van 14.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag.

Download hier de tentoonstellingswijzer: