Satellietbol


In de zeezaal van het Nationaal Sleepvaart Museum is medio 2015 door de Stichting Historisch Materiaal Radio-Holland een opengewerkte nieuwe satelliet-antennebol geplaatst. Bij toeval kon een van onze medewerkers de hand leggen op zo'n antenne. De bol herbergt een modern satellietcommunicatie- en -navigatiesysteem. Op steeds meer schepen die de Nieuwe Waterweg in- en uit varen, kan men deze "witte bollen" zien staan.
De satellietbol in het museum is voorzien van een startknop. Als de bezoeker deze indrukt, gaat de zgn. Phase-Array antenne draaien en wordt er een ingesproken tekst gestart. Hierin wordt gedurende circa 4,5 minuten een duidelijke uitleg gegeven over de betekenis en de werking van de bol.
Hedentendage vindt de communicatie van schepen en/of drijvende objecten plaats via geostationaire satellieten. Maar ook bij het vertier aan boord in de vorm van televisie en internet, wordt op zee gebruik gemaakt van deze satellietverbindingen.
De satellietbol bevat een zeer hoogwaardige electronische en mechanische techniek. De futuristische blauwe verlichting, die origineel niet aanwezig is, is ingebouwd om de bol een "interessanter" en opvallender uiterlijk te geven. De verwachting is, dat deze nieuwe aanwinst tevens een extra educatieve uitstraling heeft naar de met name jeugdige bezoekers.