maandag, 11 april 2016 14:08

Mooie Schepen en Banen deel 5

| |

Mooie Schepen en Banen deel 5. Voor de liefhebbers van de haven komt er weer een nieuw deel van 'Mooie Schepen en Banen'. Deze succesvolle reeks boeken, die in samenwerking met de World Ship Society Rotterdam Branch, een onafhankelijke club van havenliefhebbers. in 2010 begon, krijgt nu het vijfde deel. Het boek verschijnt op zaterdag 16 april 2016, omdat op deze dag de WSS Rotterdam Branch dan precies 25 jaar bestaat. Drie bestuursleden van het eerste uur nemen dan het boek in ontvangst.Met dit vijfde deel is de reeks nu een kwintet, een aantal dat is geassocieerd met muziek. Het is dan ook dat er nog steeds muziek zit in de Rotterdamse haven. Afgelopen jaar werd opnieuw een overslagrecord geboekt met 466,4 miljoen ton in- en uitvoer. Een ladingrecord dat werd veroorzaakt door 29.122 zeeschepen, die over het gehele jaar 76.527 scheepsbewegingen teweegbrachten. In de nieuwe uitgave worden ruim honderd gewone en bijzondere schepen beschreven door de vaste auteurs Cees de Keijzer en Hans Roodenburg. Dit blijft niet beperkt tot het scheepstype, de standaardmaten, eigenaarschap en waar ze vandaan komen of naartoe gaan, maar bevatten veelal aparte wetenswaardigheden en ook educatieve elementen. Voor de foto's van de schepen staan de vele enthousiaste leden van de WSS Rotterdam garant. In het banendeel, er werken nog steeds tienduizenden mensen in de haven, staat onder meer een geschreven portret over Henk Groen, misschien wel de oudste internationale reder van ons land. Opvallend is dat zijn forse rederij uit Scheveningen géén lid is van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR). Dit en vele andere wetenswaardigheden staan in deel 5 van 'Mooie schepen en banen in de haven van Rotterdam'.Het boek is vanaf 16 april te koop voor € 18,95 in de boekhandel (ISBN: 978-94-91354-53-3) en online bij uitgever Coolegem Media via

\r\n

De hoeveelheid goederen die in 2015 door de haven van Rotterdam werd in- en uitgevoerd bedroeg 466,4 miljoen ton. Opnieuw een ladingrecord dat door vele schepen werd aan– en afgevoerd. In de Maasmond liepen 29.122 zeeschepen binnen die over het hele jaar 76.527 scheepsbewegingen teweegbrachten, beduidend meer dan de optelsom van erin en eruit. Dat komt omdat ook veel schepen van de ene naar de andere ligplaats verhalen en door een flink aantal 'zeezwaaiers' die van de Europoort naar de stad, of andersom, varen. Met name bij containerfeeders is dat nogal eens het geval. Al met al een scala aan mooie schepen om te belichten en de daarbij behorende havenaspecten en trafieken te schetsen.

\r\n

Er werken ook mensen in en aan die haven die op een of andere wijze een schakeltje vormen in dat havenbestel. In dit boek, het vijfde deel in de reeks, wordt een twaalftal banen voor het voetlicht gebracht en komt een honderdtal schepen voorbij. In een grote diversiteit, van kustvaarders tot mammoettankers, gewoon en soms heel bijzonder. Die schepen vervoeren lading en daar gaat het om in een haven. 'Wij pakken alles' is de toepasselijke titel van het boek 'Honderd jaar Frans Swarttouw (1887 – 1987)'. Deze droge bulkstuwadoor heeft in de vorige eeuw in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van de Rotterdamse haven. Hun slogan is nog steeds van kracht en blijft de kracht van die haven.

\r\n

Cees de Keijzer (1943) is vijfenvijftig jaar actief in scheepvaart- en havenzaken. Hij begon als officier bij de Holland Amerika Lijn en voer op Nederlandse, Liberiaanse en Canadese schepen. Daarna was hij 26 jaar in dienst bij het (Gemeentelijk) Havenbedrijf Rotterdam. Eerst in operationele en vervolgens in beleidsfuncties. In 2004 ging hij met pensioen en werd voor zijn verdiensten onderscheiden met de Erasmusspeld. Hij is al vele jaren voorzitter van de World Ship Society Rotterdam Branch, een actieve club van rond de 320 'shipaholics'.

\r\n

Hans Roodenburg (1945) is een onafhankelijke journalist met vijfenveertig jaar ervaring in met name maritieme aan­ge­legenheden. Hij werkte voor diverse gerenommeerde dagbladen in Rotterdam. Thans schrijft hij als freelancer en als vrijwilliger voor vele sites.

\r\n

MOOIE SCHEPEN EN BANEN V
in de haven van Rotterdam

\r\n

door Cees de Keijzer en Hans Roodenburg

\r\n

Aantal pagina's: 112 | Aantal foto's: 82
Formaat 24 x 17 cm | genaaid gebonden in harde band
ISBN 978-94-91354-53-3

\r\n

(overgenomen van Coolegem Media en Piet Sinke nieuwsbrief)